Chapeau, Facebook!


Facebook ha anunciat un munt de novetats per a desenvolupadors a la conferència F8, i el cert és que he quedat força impressionat de l’estratègia per la que ha optat: el cert és que cada cop sento més simpatia per una companyia que ho tindria tot, precisament, per caure’m malament.

Perquè el cert és que tothom té cada cop més reserves a l’hora de donar les seves dades personals als altres. Però Facebook té un bon historial de seguretat, i cada cop s’ho pren més seriosament. A més, després d’uns anys on les novetats semblaven no tenir un rumb fix, l’adquisició d’Instagram i WhatsApp va posar de manifest que la companyia no volia “menjar-s’ho tot”, sinó ser a tot arreu i generar “sinèrgies” entre serveis: una senyal d’això és el fet que es mantinguin les marques WhatsApp i Instagram, i que Zuckerberg els consideri part de la “família Facebook”.

Per altra banda, una eina que sempre havia trobat secundària, Facebook Messenger, ha rebut actualitzacions molt interessants, que de cara al futur podrien superposar-se amb WhatsApp… però el valor precisament hi serà si es mantenen per separat: fer de Messenger una eina de comunicació on, per exemple, al fer una compra en línia, rebem directament un missatge de la botiga amb la confirmació i des d’on puguem parlar directament amb el negoci -amb persones- pot substituir els correus automàtics, mantenint una eina paral·lela, WhatsApp, on podrem sentir-nos en un entorn més “íntim”.

La publicació dels bugs i les estimacions de temps per a la seva resolució són un altre punt fort, combinat amb totes les integracions per a desenvolupadors: potser en aquest col·lectiu es prefereixen apps natives, però el cert és que Facebook està posant molt més fàcil la interacció amb la xarxa social: amb les persones.

Sigui com sigui, caldrà estudiar-ho encara més a fons i veure com reaccionen els desenvolupadors, però el cert és que, com a estratègia, Facebook aposta per la transparència a nivell tècnic, per defugir la “pompositat” dels grans sense semblar completament perdut com Google, i estenent la mà per convertir-se en una plataforma global, més que en un servei o només en una família d’aplicacions.

Sí, Facebook em comença a caure bé. A veure quan els dura.


Canviant radicalment de tema, ahir em vaig assabentar que una exalumna del #cursCM volava a Dusseldorf dimarts a l’avió accidentat. El meu record està amb ella i totes les víctimes, i tot el meu suport a les famílies; em vaig quedar sense paraules.


Una resposta a “Chapeau, Facebook!”

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.