Canviar de mòbil, aquell gran dilema…


Fa temps que busco un mòbil nou que substitueixi el meu Sony Xperia T. I creia que seria molt més fàcil decidir-me, però no ha estat així. Per això faig aquesta llista, per tenir-la en compte a l’hora de decidir-me, i per establir alguns criteris que crec interessants, i l’ordre per anar incloent o descartant terminals.

1.- Quin ús en faré?

És la primera pregunta que cal fer-se, i la més important. És només per trucar? És per la feina? Això ens ajudarà a respondre la resta de preguntes. Quines funcionalitats necessito? En el meu cas, el vull per treballar i com a càmera principal. Per tant, li demano un rendiment bo, una pantalla mitjanament grossa i una càmera que destaqui, i, per contra, em preocupa menys l’aspecte, mides o pes. Si fos per ús personal (trucar, algun joc gratuït i WhatsApp) els requisits es reduirien exponencialment.

2.- Vull que tingui suport per 4G?

Amb les principals operadores oferint cobertura 4G podria ser interessant. En el meu cas ho és, i el busco amb 4G, però això els encareix i en alguns casos, tot i que duguin 4G al nom, l’estrany repartiment de freqüències a l’Estat espanyol fa que puguin deixar de ser compatibles en un temps, sobretot en alguns terminals xinesos. En tot cas, per un ús personal “normal”, ara per ara el 3G podria ser suficient.

3.- Necessito dues targetes SIM?

Creia que no m’ho preguntaria mai, però ara em trobo amb un telèfon de feina i un altre del Fusion de casa -que, sense mòbil, valia el mateix. Pensava en aprofitar-ho amb algun terminal Dual SIM, però això redueix enormement l’oferta disponible i ens deixa amb terminals barats -en versió d’una sola SIM- amb el preu una mica més inflat. I cal tenir en compte que en tots els casos que he vist, el fet de tenir dues SIM obliga a que una sigui la que s’utilitza pel 3G i l’altra només per trucades, i descarta el 4G en qualsevol cas, ara per ara. Jo me n’estic començant a oblidar de nou.

4.- La pantalla, com ha de ser?

Jo no ho tinc clar encara. Vaig començar a 3 polzades i mitja, i quan vaig agafar per primer cop l’Xperia T de 4,7 em semblava un “monstre”. Ara, no veuria amb mals ulls les 5,5 polzades d’un iPhone 6 Plus o les 5,1 de l’S6 de Samsung. De fet, una mida així, tot i que menys “portable”, faria que no necessités portar tant un iPad d’11 polzades a sobre i, reitero, en el meu cas busco una eina, no un entreteniment, on hi escriuria força (tant articles com programacions). En tot cas, però, per a la majoria de la gent que busqui un terminal per a un ús menys professional, crec que amb 4,7 polzades en tindria prou, i tampoc estic segur que jo m’acabi convencent per alguna de gaire més grossa, encara.

5.- Una bateria de llarga durada

No vull quedar-me sense bateria per parlar massa per telèfon i navegar massa, però em passa massa sovint. El desgast hi fa, però en general mai he tingut terminals que aguantessin fins al vespre en un dia on em mogués una mica. Això fa que em vagi millor un terminal de pantalla més gran, fet que el portarà a tenir una bateria també més gran; i mirar que no gasti massa. Sol ser problemàtic, sobretot en Android, on això depèn de les aplicacions (i Facebook o Instagram són experts en acabar-se-la).

6.- Emmagatzematge intern: cal llegir la lletra petita

El meu mòbil actual, el Sony Xperia T, ofereix 16Gb d’emmagatzematge intern, però té una configuració una mica extranya que, finalment, en deixa només 2 per a aplicacions -i comptant que Facebook o Google Chrome ocupen entre 50 i més de 100Mb acabades d’instal·lar, això és molt poc. No em preocupa tant l’espai per fotos (pot tenir targeta SD o fer còpies per qualsevol servei com Dropbox o Google+ Fotos, per exemple) com no haver de desinstal·lar i reinstal·lar aplicacions perquè ocupen massa i per algun motiu buidant-los la memòria cau no s’acaben de reduïr del tot. En qualsevol cas, de l’espai anunciat al real sempre hi ha una diferència de 2 a 4Gb pel sistema operatiu i, en funció del fabricant, les aplicacions que hi preinstal·li (conegudes també com a bloatware)

7.- La càmera, un punt crític?

M’agrada fotografiar el què m’envolta, però no tinc cap habilitat amb la fotografia, ans al contrari. Per això no crec que em surti a compte anar amb una càmera, compacta o no, a la butxaca, si un mòbil em pot fer el mateix servei. Malauradament, els més barats solen justificar el seu preu amb sensors molt pobres (de fet, amb 5 o 8Mp n’he tingut prou moltes vegades, però el problema és quan no hi ha prou llum o objectes en moviment, en la majoria de terminals, així com el temps que es tarda a enfocar automàticament o el retard entre la pressió del botó i que la fotografia es faci i es guardi, sobretot en targetes SD). En tot cas, si no us interessa tant la càmera o ja en teniu una que porteu sovint a sobre, qualsevol opció podrà servir per sortir del pas.

8.- Quin sistema operatiu? Android, iOS? Windows Phone?

La veritat és que a l’hora de triar, per mi el sistema operatiu que utilitzi el mòbil no és tant rellevant. Tots funcionen més o menys  igual, i el què determinaria l’opció seria poder utilitzar certes aplicacions, i tot i això, en cas que hi hagués alternatives també es podrien provar. A més, a nivell de connexió amb un ordinador, amb un Dropbox (o Google Drive, o Box.net…) en podria tenir prou, així que si el telèfon compleix amb la resta de requisits, l’experiència d’usuari del propi sistema operatiu tampoc seria res que em fes enrere si no es deu a problemes greus.

De totes maneres, aquest debat seria molt llarg: si es disposa de dispositius Apple, per exemple, pot ser més senzill seguir amb la mateixa marca, tot i que cada cop més es potencia la connectivitat, i possiblement ben aviat Apple acabi introduint el connector USB-C, juntament amb la resta de fabricants. Android, per la seva banda, ofereix més personalització (i jo soc dels que directament canvio la ROM i n’utilitzo alguna com CyanogenMod a la que s’acaba la garantia del terminal, quan fa temps que ja no l’actualitza el fabricant), però en casos com el meu requereix aprenentatge i temps, i no sempre se’n té, d’això! 🙂

9.- I l’àudio?

El cert és que escolto poca música amb el mòbil. I quan ho faig, és amb auriculars, així que no solc tenir-ho massa en compte. A més, en general, si s’utilitzen auriculars, dependrà més dels que tinguem i, en molts terminals -sobretot els més barats-, pot ser que no en tinguin ni uns de cortesia, i en cas de dur-los, no n’hem d’esperar massa.

10.- Els elements diferencials

La llista podria no acabar-se si em fixés en les especificacions concretes. La CPU o la RAM importen? És evident que si, igual que el fet que siguin de 32 o 64bits. Però amb la quantitat de marques, models i variants de processadors que hi ha al mercat, normalment això és millor jutjar-ho provant el terminal amb les aplicacions que preveiem utilitzar més.  I per norma general, els mòbils més recents solen tenir característiques semblants, i en alguns casos com en els de l’iPhone, no s’arriben a publicitar massa les especificacions exactes.

El color, els accessoris o elements com lectors d’empremtes o càmeres frontals més potents solen ser altres dels elements que diferencien un d’altre terminal. En alguns casos, fins i tot el disseny. Però en qualsevol cas, això, com en l’anterior, és millor veure-ho i tocar-ho (que per això, a l’adquirir productes, també hi ha un termini de devolució, si es compren per Internet, o hi ha botigues on poder provar mínimament el terminal).

Conclusió? Que és més complicat del què sembla

El cert és que porto temps pensant en quin serà el meu proper terminal. I vaig aconseguint allargar-li l’ús a l’Xperia T (tot i que cada cop queda més en segon pla), bàsicament perquè al darrer Mobile World Congress no es van veure tantes novetats com s’hauria pogut esperar, més enllà d’actualitzacions de terminals. A més, estava convençut de voler buscar una opció com un Xiaomi, més assequible, però el seu darrer terminal de gamma més alta ja supera els 400€, com els Meizu MX4, mentre el Nexus 6 passa dels 500. Un Samsung Galaxy S6 o S6 Edge pot superar tranquilament els 700 o 800 euros, com l’HTC One actualment en pre-reserva. Vist això, per segons quin preu, si ha d’assemblar-se molt al d’un iPhone, si que he de dir que com a atenció al client i postvenda, sempre he tingut moltes millors experiències amb Apple, mentre LG (Nexus 4) o la mateixa HTC m’han tingut setmanes sense mòbil, o cobrant-me’n un de nou durant el temps que el tenia per poder optar a un terminal de substitució pel què havien de ser 3 dies (i es va allargar més d’1 mes i mig sense poder-hi establir cap mena de contacte).

Per tant, en el meu cas, m’esperaré una mica més, mentre la paciència m’ho permeti: han d’arribar al mercat durant la primavera i estiu nous terminals presentats al Mobile World Congress a principis de març, i probablement a la tardor Apple anunciï un nou iPhone (6S? 7? Vés a saber…). Això rebaixarà els models anteriors que segueixin a la venda -per si el canvi no és prou rellevant-, i si tot va bé, podria aportar algun altre element diferencial que finalment em faci decidir.


8 respostes a “Canviar de mòbil, aquell gran dilema…”

  1. però si és molt fàcil, home! Mira, te’n vas al p*** MediaM****, li dones la volta a tots els aparells i busques els que tinguin el dibuix d’una poma. D’aquests, agafes el que et faci més ràbia. I jastà, ja tens mòbils pels propers 2 o 3 anys (o més, si els apures com faig jo).

    • Doncs si hi hagués algun terminal que em fes el pes ho consideraria, igual que el Windows. Però fa molt temps que m’he acostumat a certes aplicacions, i al final fa mandra comprovar una a una a veure si tenen versió també per a BB o WinPho…

      • Al Blackberry OS 10.3 també funcionen les aplicacions Android 🙂 Fa mandra, però el Hub de la BB10 i el sistema i estructuració de la interfície, estalvien temps. A més en seguretat, escriure i email, per mi és el millor. Més content que quan tenia l’iphone o samsung s5. En el meu cas tinc una BB Z30 amoled amb OS 10.3.281 leakead beta 😛

    • Gràcies per la recomanació! La veritat és que me l’he estat mirant molts cops (i cada cop que intento comprar-lo em tornen a enviar una invitació, no sigui que em refredi com a possible comprador :D). De moment m’esperaré una mica més, a veure quan puc fer aguantar l’Xperia (sobretot de cara a veure què fa Apple al setembre i què fa Xiaomi). A més, ara que els OnePlus diuen que arribaran amb OxygenOS enlloc de CM no sé si esperar-me a que el madurin una mica… Soc un cagadubtes ” de cuidado” 🙂

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.