Microsoft canvia de bàndol


Els de Redmond s’alien amb Cyanogen Inc. per incloure algunes de les seves apps a la versió alternativa d’Android CyanogenMod, que actualment es pot trobar preinstal·lada en dispositius com els OnePlus One. I tot i haver-hi el nom de “Microsoft” pel mig, no tinc cap intenció de criticar aquesta decisió per cap de les dues parts: al contrari, crec que hi ha força oportunitats de veure com es poden fer les coses bé.

Per un costat, perquè Cyanogen no hauria de tenir cap mena de pressió per arribar a un acord així més enllà del seu objectiu principal, que és apartar Android de Google i fer que realment hi hagi una alternativa oberta i que no depengui dels serveis propis de Google per funcionar. Cal recordar que un dels principals punts forts de CyanogenMod és que no duu aplicacions preinstal·lades (bloatware) per defecte i és molt més configurable que la majoria d’adaptacions que veiem en els principals fabricants de terminals.

És per això que probablement la integració no sigui basada en el bloatware, sinó en donar més possibilitats i facilitar la tria als usuaris. Així ho expliquen al blog de Cyanogenmod.org, el web des d’on es pot descarregar aquesta versió d’Android per a un munt de dispositius, i on es coordinen els principals usuaris de la comunitat que treballen per millorar-lo.

Cyanogen Inc. té ara dues feines importants, més enllà del seu objectiu principal: demostrar que es pot ser una empresa basada en programari lliure sense renunciar a promoure el treball de la comunitat, i aconseguir un model de negoci sostenible basat en acords amb empreses que estiguin d’acord amb els seus principis.

I Microsoft, la Microsoft d’ara, la de Satya Nadella, la que ha vist com per fi desapareixia Steve Ballmer, la que no descarta l’opció que Windows o part del seu codi font es pugui alliberar a la comunitat, és una companyia que ha redescobert el mercat on operava i on s’havia guanyat més detractors que adeptes i sap que d’alguna manera ho haurà d’arreglar, així que és probable que una aposta com l’acord amb Cyanogen es basi en no forçar els usuaris, estalviar-se multes per monopoli i facilitar que els usuaris, que tots hem sentit parlar d’Outlook en algun moment, tinguem oportunitat de provar-ho en entorns que tradicionalment haurien evitat l’ús dels seus productes.

O com a mínim això és el que m’agradaria pensar. Mentre Google es veu immers en les demandes que abans es feien contra Microsoft, i en un moment on Apple gairebé es passeja a plaer per un sector on tothom està a l’expectativa de què fan a Cupertino, a Redmond hi ha un dels pocs competidors que ens podrien sorprendre. Llàstima que l’historial de Microsoft els darrers anys no inspiri massa confiança en aquest sentit. Tant de bo el canvi sigui de veritat.

,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.