Entenent el cibercrim, en un llibre


Aquest any en farà 20 de la primera vegada que vaig accedir a Internet i que encara recordo, amb cables de telèfon pel passadís i un manual de connexió que semblava una enciclopèdia. Llavors, el fet que no hi hagués massa usuaris d’aquell invent va fer que s’aprofités de maneres molt diferents, però en sectors més aviat aïllats. Dos d’ells han esdevingut de gran importància, amb el temps: el dels qui en feien un ús professional emprant la xarxa com a eina, i els que investigaven exactament què se’n feia, d’aquesta eina, i com s’estava utilitzant.

Part dels darrers va evolucionar fins a convertir-se en autèntics hackers, que amb uns coneixements tècnics centrats en la seguretat sovint trobaven punts febles dels qui feien servir la xarxa com a eina de treball. Des dels primers accessos a sistemes aliens fins a l’actualitat hem pogut veure una diversificació molt important en aquest entorn, que alguns qualifiquen de ciberguerra i d’altres com a normalització. El cert, però, és que darrerament els atacs informàtics ja són part del dia a dia i apareixen sovint a les notícies, però és bo comprendre’n l’orígen per saber-se’n defensar al màxim.

Aquest tema el tracta el llibre Cibercrimen, de Manel Medina i Mercè Molist. Un llibre que tracta un tema complicat, que sovint es pot trobar en obres que poden ser massa bàsiques per algú de perfil tècnic, o peces properes als manuals d’especificacions tècniques que no són prou comprensibles per a tots els usuaris. Cibercrimen ho soluciona fent-ne una introducció històrica i tractant la situació present, les amenaces i la forma de defensar-se basant-se en notícies sobre seguretat informàtica que han rebut el focus d’atenció dels mitjans d’arreu del món.

Així, no ha estat un llibre que m’expliqués coses que no hagués llegit abans a l’hora de prevenir atacs informàtics -perquè precisament treballo en aquest sector-, però si que hi he pogut trobar detalls o informacions que no havia seguit en el seu moment, analitzades i posades en el context d’una amenaça concreta; de manera que és tant vàlid per algú sense massa coneixements tècnics previs com pels qui puguem creure que sabem tot el què ens explicarà, perquè quan comences a llegir-lo saps que no és cert.

Un altre llibre recomanable on hi participa la Mercè Molist, que és l’autora de Hackstory, del que ja vaig parlar.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.